2 April 2012

Contoh Karangan "SEKOLAH HARMONI"Apakah itu sekolah harmoni? Sekolah harmoni ialah sekolah yang bersuasanakan aman, damai dan tenteram yang sesuai dijadikan latar tempat kepada sesebuah sesi pembelajaran. Bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal. Semua orang pastinya tidak akan menolak, jika mereka diberi peluang untuk belajar dan mengajar di sekolah seperti ini. Dalam mewujudkan sekolah harmoni, terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada kewujudan sekolah ini.

            Sekolah harmoni memerlukan suasana pembelajaran yang kondusif. Kondusif di sini membawa erti persekitaran yang sesuai untuk pembelajaran. Setiap pelajar tentunya memerlukan kemudahan seperti meja, kerusi, buku-buku rujukan dan sebagainya. Pusat sumber merupakan salah satu tempat yang sangat strategik sebagai kawasan pembelajaran kerana ia menyediakan suasana yang sangat diperlukan oleh para pelajar. Maka itu, keadaan ini menjadi komponen utama kepada sesebuah sekolah harmoni.

            Selain itu, persekitaran sekolah yang bersih dan ceria juga merupakan salah satu faktor kewujudan sekolah harmoni. Apabila persekitaran kita sentiasa dijaga dengan baik, sudah tentu kita tidak akan menerima sebarang masalah yang akan mengganggu kita. Namun begitu, jika hal sebaliknya yang berlaku, terdapat pelbagai gangguan yang akan kita hadapi dan menyebabkan emosi kita terganggu sekaligus menjejaskan niat kita untuk menuntut ilmu. Sebagai contoh, semak samun,  sampah sarap, bau busuk, longkang yang tersumbat, gangguan haiwan perosak seperti tikus dan sebagainya. Sakit sama mengaduh, luka sama menyiuk. Oleh itu, semua warga sekolah hendaklah bersama-sama menjalankan tanggungjawab masing-masing bagi mengelakkan hal ini daripada berlaku.

            Di samping itu, sekolah harmoni juga tidak mempunyai sebarang kes disiplin yang melibatkan pelajar seperti kes buli, ponteng kelas, vandalisme, gangsterisme dan banyak lagi. Keadaan ini bukan sahaja mengundang nama buruk sekolah, tetapi ia juga menyebabkan terdapat segelintir pelajar berasa takut untuk menghadirkan diri ke sekolah. Ini secara langsung, mencemarkan keharmonian sesebuah sekolah. Oleh itu, disiplin merupakan tunjang kepada keharmonian sekolah.

            Selain disiplin, sikap kerjasama dalam kalangan warga sekolah juga merupakan salah satu tunjang sesebuah sekolah harmoni. Bagaikan pahat dengan penukul. Semua warga sekolah perlu berkolaborasi dalam menjayakan misi mewujudkan sekolah harmoni. Masalah kesalahfahaman di antara kaum, masyarakat dan agama haruslah dielakkan. Bagi merapatkan tali silaturrahim, banyak aktiviti yang dapat dilakukan seperti bergotong-royong. Dengan itu, tanpa adanya sikap kerjasama, sudah pasti keharmonian tidak dapat dicapai.

            Tuntasnya, agak sukar untuk mewujudkan sekolah harmoni jika tiada persefahaman di antara seluruh komuniti sekolah. Pelajar, ibubapa, guru-guru mahupun pekerja-pekerja am haruslah berganding bahu untuk melestarikan seruan kerajaan untuk mewujudkan sekolah-sekolah harmoni di Malaysia sekaligus melahirkan modal insan berminda kelas pertama melalui sekolah harmoni.

21 ulasan:

 1. thanks.. berguna utk karangan saya ;)

  BalasPadam
 2. alhamdulillah! karangan ini membantu sye menyiapkn karangan :)

  BalasPadam
 3. Terima kasih..bnyak isi2 yg bgus membantu karangan saya...
  #smkip

  BalasPadam
 4. 10q so much
  tiz karangan helpful for me

  BalasPadam
 5. Karangan saya dapat disiapkan dgn ada nya karangan ini haha #pt3 #smkrs

  BalasPadam
 6. panjangnya karangan x blh ke bagi pendek sikit karangan ni rasa lenguh lah nak tulis

  BalasPadam
  Balasan
  1. tu kira pendek dh la tu....nk pendek tera mna lagi..hahahaha

   Padam
 7. panjangnya karangan x blh ke bagi pendek sikit karangan ni rasa lenguh lah nak tulis

  BalasPadam
 8. Terima kasih atas sumbangan karangan ini. 😄 Isi-isi yang bagus serta penggunaan istilah Yang menarik menambahkan ilmu saya. Moga Allah membalas ilmu yang saya terima ini dengan kehidupan yang lebih baik di sana kelak. 😊 Doakan saya. #SpmCandidate

  BalasPadam
 9. bolih tak buat version ulassan punya..cikgu bm sya suruh buat ulasan tajuk nii tapi search kat interner nii je yg hampir sama

  BalasPadam
 10. Terima kasih saya baca mmg menarik and lagi satu kenapa karangan i need rumusan hahah.
  #spm candidates

  BalasPadam
 11. Get Free 2500 Instagram Followers Giveaway at http://instagramfollowers.party It really works now!

  BalasPadam